BORE – UZROCI, PREVENCIJA, NEGA I TRETMANI

uzroci nastanka bora i kako ih ukloniti

Bore se na koži vide u vidu finih linija, neravnina, pa sve do dubokih brazdi. Normalno se javljaju kako starimo, ali se mogu javiti i ranije usled mnogobrojnih faktora.

Prve bore se javljaju kao posledica facijalne ekspresije (tzv. smejalice, oko usan, na celu, itd.), a kako starimo one se najbrže produbljuju, dok se uporedo pojavljuju bore i na ostalim delovima kože.

Ostali faktori koji utiču na preranu pojavu bora: foto oštećenja, pušenje, dehidracija, neki lekovi, spoljašnji i genetski faktori. Većina bora se prvo pojavljuje na delovima kože koji su najviše izloženi suncu, posebno na licu, vratu, dekolteu i rukama.

UZROCI NASTANKA BORA

uzroci nastanka boraBore nastaju kao prirodan proces starenja. Kako starimo, koža postaje tanja jer se smanjuje potkožno masno tkivo, suvlja je, smanjuje se elastičnost i slabi odbrambena barijerna funkcija kože. Takođe, starenjem fleksibilnost kože slabi pa pri svakom pokretu koža se sporije vraća u prvobitno stanje.

Mnogobrojni spoljasnji faktori uzrokuju ubrzanu pojavu bora. Neke od njih je gotovo nemoguće izbeći, ali uz adekvatnu zaštitu možemo minimizirati njihov štetan uticaj.

Izlaganje UV zračenju, npr. može dovesti do ranije i intezivnije pojave bora. UV zračenje slabi kolagenska i elastinska vlakna koja čine konektivnu vezu tkiva, pa otud pojava bora, ali i opuštene i tanke kože. Zato je veoma važna kozmetika sa SPF faktorom, ali i izbegavati direktno izlaganje sunčevim zracima tokom najvećeg UV indexa.

Pušenje takođe ubrzava proces starenja jer redukuje dotok krvi u koži i smanjuje ishranjenost kože. Takođe, pušenje dovodi i do tzv.pušačke kože koja je siva, opuštena, beživotna, ali su i bore oko usana (tzv. ‚‚bar kod‚‚) izraženije i produbljene. Pušačkoj  koži je potrebna intezivna nega, i kozmetika obogaćena vitaminima, antioxidantima, za podsticanje cirkulacije, ali i bolji dotok kiseonika u ćelije kože.

Alkohol dovodi do dehidrirane kože, vremenom i do suve, kao i sklone kapilarima što isto ubrzava pojavu bora.

Kozmetika koja redukuje, prevenira i ublažava bore

krema protiv boraNa prvom mestu je svakako kozmetika sa retinoidima (derivati vitamina A). Oni redukuju fine linije, pliće i dublje bore, pigmentne promene i zaglađuju ogrubelu kožu.

Aktivan oblik vitamina A se koristi isključivo uz recept lekara jer može izazvati ozbiljne reakcije na koži, poput isušivanja, žarenja, peckanja i crvenila. Uz to retinol kreme su foto senzitivne. Međutim, postoje manje agresivni oblici retinola, koji isto deluju na bore i ostale znakove starenja kože, ali je potrebije duže ih korisiti, ako je moguće uz tretmane lica sa istim oblicima retinola.

Kreme protiv bora se znatno razlikuju u aktivnim sastojcima, a time i efikasnosti. Ipak, ovo nikako ne znači da nije neophodna redovna upotreba kozmetike, ali obratite pažnju da u sastavu imaju neke od ovih aktivnih substanci:

 

Koncentracija aktivnih sastojka u klasičnim kremama protiv bora je znatno niža nego kod medicinske kozmetike i profesionalne kozmetike za kućnu upotrebu. Važno je napomenuti da je za vidljive rezultate potrebna redovna i dugotrajna upotreba medicinske, odnosno profesionalne kozmetike za kućnu negu. Njihovom upotrebom se ujedno i produžavaju i pojačavaju efekti estetskih i kozmetičkih tretmana.

Kozmetički tretmani za bore

tretmani kozmeticki protiv bora i anti-agingPrvo je važno razlikovati fine linije, pliće i dublje bore (tzv. brazde). Shodno tipu bora, određuje se i tip tretmana, uz ostale faktore, poput: starosne grupe, tipa kože, debljine kože, itd. Svakako da bore za potpunu eliminaciju zahtevaju invazivnije hiruruški i nehirurške metode, ali to svakako ne znači da kozmetički tretmani nemaju efekta. Naprotiv, oni suptilnije i bezbolno deluju na redukovanje i eliminaciju bora, ali ujedno i dubinski čiste i hrane kožu, uz pokretanje važnih potkožnih mehanizama koji se usporavaju tokom godina.

Preporuka naših kozmetičara za kozmetičke tretman za uklanjanje i redukovanje bora*:

  1. ULTRA LIFTING tretman sa trostrukim retinolom za bore* koji se može raditi tokom cele godine bez iritacija, uz kućnu negu kozmetikom iz iste linije – ULTRA LIFTING home care (Dr Irena Eris Posystem).
  2. Filler&Contour tretman lica za popunjavanje bora* – tretman sa naučno dokazanom inovativnom formulacijom koji trostruko deluje na bore: lipofilno (povećava zapreminu adipocita), NeuroTransfer (povećava sintezu kolagena i elastina) + hijaluronska kiselina (dubinski hidrira, ali i stabilizuje strukturu kolagena i elastina). Uz nju se preporučuje profesionalana kućna nega iz iste linije – vidi preporuku.
  3. Genomix anti-aging tretman za lice* – patentirana formulacija na bazi algi koje utiču direktno na gene zadužene za starenje kože, telomere, tako što ih reaktiviraju i usporavaju procese starenja kože. Uz njega se preporučuje profesionalana kućna nega – Genomix i Telomere Advanced.

*Tretmani Dr Irena Eris imaju potvrdu o efikasnosti dokazanih na Institutu za nauku i istraživanja iste kompanije (in vivo, ex vivo i in vitro).