DA LI JE MOGUĆE USPORITI STARENJE KOŽE?

usporavanje starenja koze

DA! A EVO I KAKO

Starenje kože je vrlo složen biološki proces, ali potpuno prirodan i neizbežan. Prva asocijacija na starenje kože su bore, ali je važno razlikovati biološko starenje od spoljašnjih faktora čije se negativno dejstvo  adekvatnom zaštitom može eliminisati ili umanjiti. Kod biološkog starenja, procese je nemoguće eliminisati, ali svakako današnja nauka (anti-aging medicina i kozmetologija) dokazuje da ih je moguće usporiti.

Starenje kože zbog usporene obnove epidermisa – spoljašnjeg, vidljivog sloja kože

starenje-koze-epidermis-prve-boreGlavne ćelije epidermisa se zovu keranociti i migriraju iz najdubljeg sloja epidermisa ka površini (keratinizacija). Tokom svakih 10 godina koža se stanjuje za 6% (naučno dokazano), a razlog za to je upravo usporena obnova keranocita. Samo ovaj proces, koji se prirodno usporava stanjuje kožu tokom godina za čak 20%. Kako keranociti migriraju ka površini kože i odumiru, oni se akumuliraju na površini kože i čine je suvom, beživotnom i dehidriranom. Keranociti takođe igraju bitnu ulogu u očuvanju prirodne vlažnosti kože. Obnova melanocita se smanjuje 10-20% svakih 10 godina što razumljivo dovodi s godinama do učestalijih pigmentnih promena na koži i tzv.staračkih pega, ne samo na licu, već i na vratu, dekolteu, rukama i ramenima.

S godinama se smanjuje i aktivnost lojnih žlezda, čime se smanjuje tj. stanjuje lipidna barijera koja ima važnu zaštitnu funkciju, te kože postaje suva i dehidrirana, ali i podložnija oštećenjima.

Znajući ovo, razumljivo je zašto su prvi na udaru starenja tj. pojave bora regija oko očiju, obrazi, vrat i dekolte. Kože polako gubi gustinu, čvrtinu, mišići i koža se opuštaju i pojavljuju se podočnjaci. Prvi vidljivi znaci starenja uočljivi su već oko 30.godina, a s godinama postoju sve uočljiviji.

Šta možemo uraditi: kozmetičke tretmane koji će podstaći uklanjanje odumrlih ćelija, dubinski hidrirati kožu, tretirati kožu da se poboljša hidro lipidna barija, štiti kožu kremama sa SPF zaštitom, anti-aging tretmane koji deluju na epidermis i sve njegove slojeve (Ultra Lifting tretman), kozmetičke tretmane za dubinsku hidrtaciju i obnovu hidrolipidnog sloja (Hydro Oleo tretman).

Preporuka: Hydro-oleo linija za dubinsku hidrataciju  , Ultra Lifting anti-aging kozmetika, i Telomere Advanced kozmetički preparati.

Starenje kože zbog usporene obnove u dermisu – elastin, kolagen i hijaluron

starenje-bore-elastin-kolagenDermis je potporni deo kože koji joj daje čvrstinu, elastičnost i volumen. Glavnu funkciju u dermisu imaju fibroblasti, koji su dalje zaduženi sa sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. S godinama funkcija fibroblasta se usporava, što dovodi do smanjenja elastičnosti i čvrstine kože, i koža postaje osetljivija i značajno stanjena.

Takođe, tokom starenja i usporene funkcije fibroblasta dolazi do slabije mikrocirkulacije, te je koža slabije ishranjena i gubi svoj sjaj. Često se usled slabljenja ovih potkožnih mehanizama javljaju i ispucali kapilari (koji pucaju jer su manje elastični), crvenilo i osetljiva koža.

Šta možemo uraditi: estetske tretmane koji deluju na ubrzavanje potkožnih mehanizama, nastaviti sa hidratacijom kože, ali koristiti i kozmetiku koja je obogaćena vitaminima i koja podstuče sintezu kolagena i elastina, štiti kožu kremama sa SPF zaštitom, anti-aging tretmane koji deluju na podsticanje sinteze kolagena, elastina i nadoknađivanje hijaluronske kiseline (Filler&Contour tretman lica – sinteza kolagena i elastina + HA), prirodni anti-aging tretman lica koji usporava proces starenja na nivou ćelija (Genomix Face), tretmani za osetljivu kožu (Capilar Intense tretman lica).

Preporuka: Filler&Contour kozmetički preparati, Capilar Intens-kozmetika za osetlivu kožu, Koncentrovane anti-aging formule za dubinsku negu lica .