Kako bezbedno i efikasno postići anti-aging efekat uz pomoć Retinola

Retinol je naziv za vitamin A. Ovaj vitamin dokazano efikasno deluje na višestruke indikacije, ali nisu svi oblici ovog vitamina podjednako efikasni, kao ni bezbedni.

Starenje kože

anti-aging tretmanKoža počinje da stari već posle 20-ih godina, što se još uvek ne vidi spolja, ali polako se smanjuje proizvodnja kolagena, elastina, potkožni procesi su sporiji što kasnije rezultira spoljašnjim vidljivim znacima u vidu finih linija, bora, brazdi, opuštene i suve kože. S godinama, takođe slabi spoljašnja zaštitna barijera na koži što dodatno ubrzava proces starenja kože, a najznačajniji spoljašnji faktor starenja je tzv. Foto starenje koje nastaje usled izlaganja kože spoljašnjim negativnim uticajima.

Retinol i njegovi različiti oblici

Retinol (vitamin A) postoji u više oblika i cela grupa se naziva Retinoidi. U ovu grupu spadaju prekusori retinola, koji uz pomoc enzima u koži prelaze u retinočnu kiselinu. Svaki derivat retinola, da bi imao dejstvo na kožu mora da pređe u retinoičnu kiselinu. A lanac prelaska izgleda ovako:

RETINIL PALIMTAT » RETINOL » RETINALEDIH »RETINOIČNA KISELINA (TRETION)

Dakle, kad pričamo o delovanju retinola uglavnom se fokusiramo na Retinil Palmitat (estar retinola  i palmitinske kiseline) i na Retinol. Retinoična kiselina u određenim koncentracijama se primenjuje topikalno, ali samo uz lekarski recept i može izazvati vrlo burne reakcije na koži. Zato se u kozmetičkoj industriji najčešće koriste preparati koji u sastavu imaju Retinol i/ili Retinil Palmitat.

retinolIako, je Retinil Palmitat najudaljeniji u lancu od Retinoične kiseline, ipak se smatra najbezbednijim, ali i efekasnim oblikom vitamina A. On sporije deluje tj. treba više koraka da prođe da bi došao do Retinoične kiseline, ali je zato bezbedniji i bez burnih reakcija na koži. Retinol je za jedan korak bliži retinoičnoj kiselini, pa brže deluje ali treba voditi računa o koncentraciji koja neće dati burne reakcije, a opet kako bi efikasan.

RETINIL PALMITAT I RETINOL

Retinol spada u najkontraverznije vitamine, ali neosporiva je njegova visoka efikasnost, kako na znake strarenja, tako i na pigmentne promene, ali i na akne. Ipak, zadržaćemo se na anti-aging efektu ovog dragocenog vitamina. Kao što je poznato, koži je potrebno 30 dana da se prirodno obnovi, međutim retinoidi deluju tako da ovaj proces skraćuju na čak 20 dana, pa osim što koža spolja izgleda mlađe jer je regenerisana, u dubljim slojevima retinoidi pomažu dodatnu proliferaciju ćelija kože, ali i kolagena i elastina. Retinil palmitat zahvaljujući maloj molekularnoj masi penetrira u dublje slojeve kože, sporije deluje, ali zato efikasno podstiče novu proizvodnju kolagena i elastina.  Retinol u višim koncentracijama tokom perioda adaptacije izaziva vidljive reakcije na koži, u vidu crvenila, iritacija i deskvamacije, pa se preporučuje postepeno navikavanje kože na proizvode sa visokokoncentrovanim Retinolom.

S druge strane, Retinil palmitat iako sporije deluje, u istim koncentracijama kao Retinol, neće izazvati nikakve neželjene reakcije. On spada u blaži uoblik vitamina A, međutim isto deluje na kožu kao sam Retinol ako se nalazi adekvatna koncentracija u određenom proizvodu. Retinil palmitat deluje na spoljašnji deo kože tako što je regeneriše, dok u dubljim slojevima poboljšava strukturu kolagena i elastina.

Kao preporuka, i za maksimalni učinak, bez neželjenih reakcija, preporučuje se kombinacija Retinola i Retinil Palmitata. Ovim se postiže sporije i manje agresivno delovanje, ali rezultati su vidno poboljšan kvalitet kože, jak antioksidativni efekat, manje vidljivi znaci starenja,poput bora, zategnutija i sjajnije koža. Mnogo bitnije, potkožni mehanizmi se ubrzavaju, ubrzava se deoba ćelija, podstiče se sinteza kolagena i elastina, ali i  diferencijacija keranocita.

Izvori Retinoida

Iako se beta karoten spominja kao jedan od oblika vitamina A, naučno je dokazano da ima jako blag efekat sličan vitaminu A. Beta karoten jeste dobar za kožu, ali prelazak u retinoičnu kiselinu je dugotrajan tako da efekat topikalnog nanošenja beta karotena ne može da se poredi sa upotrebom preparata sa retinolom i Retinil Palmitatom. U povrću, posebno onom koje je narandzaste, zute ili zelene boje nalaze se izvesne količine provitamina A (beta-karoten). Takođe može se naći i u nekim namirnicama životinjskog porekla. Međutim, poslednjih godina, kako prirodne sirovine zauzimaju sve više udela u kozmetičkim preparatima došlo se do otkrića da neka prirodna ulja iz biljaka sadrže značajne količine vitamina A, a ujedno su i nosači ovog vitamina u dublje slojeve kože, te tako imaju anti-aging efekat.

ZAKLJUČAK

Retinoidi su svojevrsna grupa derivata vitamina A koji dokazano ima anti-aging efekat. Ono na šta treba obratiti pažnju je oblik ovog vitamina koji se nalazi u nekom preparatu, ali i koncentracija, kao i pomoćne supstance. Za vidljive rezultate, bez burnih reakcija na koži, preporuka bi bila kombinacija različitih oblika retinola u različitim koncentracijama kako bi se delovalo na sve slojeve kože.

 

ULTRA LIFTING – INOVATIVNI TRETMAN SA TROSTRUKIM RETINOLOM

Tretman za lice sa trostrukim retinolom je inovativni kozmetički tretman lica. Osmišljen je u Institutu za nauku i istraživanja renomiranog brenda Dr Irena Eris. Ono po čemu se ovaj tretman razlikuje je aktivno anti-aging dejstvo, bez burnih reakcija ne koži. Formulacija je osmišljena tako da u koži konstantno postoji određena koncentracija Retinola, čime se na manje agresivan, ali vrlo efikasan način deluje na oštećenja kože nastala spoljašnjim faktorima, ali i na sve znake starenja.

 

Tretman je baziran na trostrukom retinolu:

  1. Retinil palmitat
  2. Retinol u lipidnim sferama
  3. Plavi retinol (dobijen iz plave alge koja je bogat prirodno izvor Retinola)

 

RETINIL PALMITAT je stabilna forma Reetinola, nije agresivan za kožu, deluje sporije ali efekat je isti kao kod upotrebe Retinola. Podstiče se epitelizacija, keratinizacija, poboljšava se elastičnost kože, dok se eliminiše suvoća kože, i uklanjaju se mrtve ćelije.

RETINOL U LIPIDNIM SFERAMA sojinog ulja gde lipidne sfere služe kao nosači Retinola u dublje slojeve kože. Poznatoje da sojino ulje spada u lakša ulja, sa dubljom penetracijom. Ovim se omogućava vešičasovono otpuštanje manjih doza Retinola, kako ne bi došlo do iritacija a učinak je naučno dokazan.

PLAVI RETINOL se dobija iz retke plave mikroalge, obiluje proteinima, lipidima i liposaharadimia, kao i vitaminima, posebno kompleksom vitamina B i A. Dokazano zaglađuje kožu i povećava gustinu epidermisa uz snažno rejuvenativno dejstvo.

 

Sam tretman se sastoji iz tri faze:

  1. DUBINSKO ČIŠĆENJE lica kako bi se omogućila što bolja penetracija aktivnih sastojaka iz aktivne faze
  2. AKTIVNA FAZA – kombinacija Koncentrata sa trostrukim retinolom i Maskom za remodelovanje
  3. ZAVRŠNA FAZA koja ostavlja zaštitni sloj na koži u vidu kreme Lifting&Counter sa inovatinim HIALU-LIFT EXPRESS kompleksom. Ova krema se preporučuje kao nega između tretmana za intezivniji efekat.

 

Proizvodi koji se koriste tokom ULTRA LIFTING tretmana

 

Cleansing And Waterproof Make-Up Removal
DUBINSKO ĆIŠĆENJE Relaxing & Elasticity-Improving Bio-toner
  Gentle Bioenzymatic Peeling
AKTIVNA FAZA Retinol concentrate
  Modeling mask
ZAVRŠNA FAZA Lifting and filer cream