NEGA KOŽE ZA SVAKOGA U SVEGA 4 KORAKA

nega-koze-u-4-koraka-dnevna-rutina

 

Nevezano za godine, tip kože, starosnu grupu i eventualne probleme kože, postoje 4 univerzalna koraka za negu kože. Ova 4 koraka su osnov nege svih tipova kože, i njima se postiže održavanje kože u optimalnom stanju, ali se i vrši prevencija pojave preranih znakova starenja.

1. ČIŠĆENJE KOŽE

čiscenje-kozePrvi i osnovni korak za sve tipove kože, godišnja doba, starosne grupe i indikacije je pravilno čišćenje kože. Prema podacima dermatologa i kozmetičara iz celog sveta čak 80% žena neredovno ili neadekvatno čisti kožu. Ovo podrazumeva da žene preskoče neki put čišćenje lica (pa čak i da uklone make up), ali i da ne koriste adekvatna sredstva za čišćenje lica. Jako je bitno ujutru pre bilo kakvog započinjanja rutine u nezi kože ili nanošenja make up-a ukloniti načistoće koje se nakupe tokom noći (iako jastučnica izgleda potpuno čista, prašina je i dalje u vazduhu, a sebum se luči i noću, a pore sve upijaju). Obavezno, a često zanemareno je uklanjanje šminke odmah po dolasku sa posla, ali i čišćenje kože pred spavanje.

PROIZVODI ZA ČIŠĆENJE KOŽE: ovde treba obratiti pažnju na tip kože i odabrati blago sredstvo za dubinsko uklanjanje nećistoća. Preporuka dermatologa su Micelarne formule jer ne iritiraju a dubinski čiste kožu. Ne bi bilo loše uvrstiti i neku Masku za dubinsko čišćenje kože bar 1-2x nedeljno. Sapune treba izbegavati, osim ako vam baš prijaju ali obratite pažnju da su obogaćeni humektantima, kako nebiste previše isušili kožu.

2. EKSFOLIJACIJA KOŽE

eksfolijacija-kozeDok smo mladi ovaj proces se samostalno, prirodno odvija u ciklusima od 30 dana bez potrebe za pomoćnim sredstvima koji uklanjaju mrtve ćelije koje se nalaze na površini  kože. Međutim, kako starimo ovaj proces se usporava,a broj izumrlih ćelija na površini se gomila, pa čak ni najkvalitetnija kozmetika ne može prodreti u kožu. Ukoliko se ne vrši redovna eksfolijacija koža postaje beživota (što iskreno i jeste), perutava, suva, ispucala. Mnogi proizvođači preporučuju eksfolijatore na bazi AHA i BHA kiselina, sa i/ili bez mikro fizičkih eksfolijatora (sitne čestice različitog porekla). Ovde ipak treba biti oprezan, jer kiseline mogu ako se prečesto koriste iritirati kožu, pa je ipak preporuka otiči kod kozmetičara na ovu vrstu tretmana nekoliko puta godišnje (bilo na neki hemijski piling i samo mikrodermoabraziju). Enzimski pilinzi se preporučuju kod svih tipova kože jer nežno deluju na kožu, ne iritiraju, dok je dubinski čiste i neguju.

3. HIDRATACIJA KOŽE

hidratacija-kozeIako većina žena najviše pažnje obraća upravo na hidrataciju kože, posebno tokom zime, perioda dužeg izlaganja vetru ili isušivanja kože na suncu, postoje neke pogrešne pretpostavke oo hidrataciji. Svaka žena sa suvom kožom zna da joj treba intezivna hidratacija, jer u suprotnom ima vidljive signale na koži da joj je potrebna hidratacija. Međutim, osobe sa masnom kožom i kožom sa aknama redovno znamaruju ovaj korak jer su usmereni na uklanjanje sebuma. Istina je da se sebum dodatno liči ukoliko je koža dubinski dehidrirana, a kod masne i mešovite kože, sjaj od sebuma nije znak hidriranosti. Ovde već postoji čitava paleta proizvoda za hidrataciju suve kože, za hidrataciju i regulaciju lučenja sebuma masne kože, za hidrataciju osetljive kože, u vidu krema, seruma i koncentrata sa ili bez dodatnog delovanja na još neke indikacije. Na vama je da izaberete šta vam najviše odgovara, ali ovaj korak nemojte zanemariti iako imate probleme sa masnom i aknoznom kožom.

4. ZAŠTITA KOŽE

zastita-koze-spf-faktorSve češće se priča o neophodnosti zaštite kože, te je sve više kozmetike za dnevnu negu sa SPF faktorom. Ne zaboravite da je ova vrsta zaštite neophodna i zimi (minimum SPF 15), a leti minimum SPF 20, čak i ako se ne izlažete direktnim sunčevim zracima. Ukoliko se izlažete direktnim sunčevim zracima SPF treba da je minimum 30+. Naime, foto oštećenje ubrzavaju sve prirodne procese starenja kože, te znaci starenja postaju ranije primetni i izraženiji, ukoliko zanemarite ovaj korak. Otud i popularnost BB krema i CC krema, jer u većini slučajeva pružaju efekat kao make up, ali neguju i štite kožu.