Nehirurške estetske procedure za uklanjanje bora

Anti-aging kozmetički tretmani lica

Anti-aging kozmetički tretmani lica

Mikrodermoabrazija  – MDA

mikrodermoabrazija-mdaBlaga, neinvazivna procedura sa kojom možete započeti već posle 25-e godine, i to tokom cele godine. Procedura je bezbolna i podrazumeva mehaničko (vakum princip) uklanjanje mrtvih površinskih ćelija sa kože. Tokom tretmana se ujedno koža čisti dubinski, pa je penetracija aktivih sastojaka dublja, a samim tim i bolje delovanje topikalne kozmetike. Po preporuci kozmetičara može se kombinovati sa drugim tretmanima kojima se pod pritiskom unose suplementi u kožu (hidro MDA).

 

Anti-aging kozmetički tretmani lica

Postoje različiti kozmetički tretmani za redukovnje bora, a vi uz konsultaciju sa kozmetičarom izaberite najbolji za vas. Ipak obratite pažnju na kvalitet proizvoda koji se koriste, i uvek birajte one koji imaju kličnički dokazana efikasnost. (Dr Irena Eris tretmani).

Uklanjanje bora plazmom – Plasma rejuvenacija

Ovo je novija procedura, koja delovanjem plazme kontrahuje kožu iznutra i intezivno deluje na samoregeneraciju, te uklanjanje bora i zatezanje kože. Postoji više tretmana plazmom: rejuvenacija plazmom, ciljano uklanjanje bora, ali i nehirurško zatezanje kože kapaka (nehirurška blefarolastika).

Mezoterapija, microneedling (derma roler, derma pen)

dermarolerProcedure se razlikuju samo u načinu suplementacije kože, tj. Da li se ona vrši aparatom, iglom ili mikroiglicama, s tim da microneedling ujedno podstiče i prirodnu proizvodnju kolagena, dok mezoterapija najdublje suplemetira kožu. Ovde je važno znati sastav mezokoktela koji se koriste, jer upravo od njih zavise i rezlutati. Važno je koristiti proverene mezokoktele, koji su u vidu gotovih formulacija za ciljano uklanjanje bora i drugih znakova starenja, ali i pojedinačnih ampuliranih formula koje se prema proceni kozmetičara mešaju za maximalan efekat. Tretmani se rade u serijama, najčešće 4-6 u nizu, u razmacima koje preporuči lekar/kozmetičar, a potom se stanje samo održava 1-2x godišnje.

Botox i hijaluronski fileri

Procedure koje su sve popularnije, ali je važno koristiti samo registrovane proizvode, i ove procedure raditi kod lekara koji su edukovani za iste. Botox blokira/usporava kontrahovanje expresivnih mišića i time se bore uklanjaju. Mana je što efekat traje oko 3 meseca.

Hijaluronski fileri su obliku gela koji se injektuje direktno u bore, čime se one popunjavaju, ali se njima može povećati i volumen kože, pa je koža zategnutija. Takođe, filerima se vrši i reoblikovanje lica. Prednost je što prvo aplikovanje daje efekte od 6-9meseci,a svako sledeće sve duže, pa su efekti vidljivi čak i 2 godine kasnije.

Hemijski pilinzi

Postoji više vrsta hemijski pilinga, na bazi AHA i BHA kiselina, ali je važno znati da je za neke od ovih procedura potrebna isključivo aplikacija od strane edukovanog lekara (npr. pilinzi na bazi fenola). Voćne kiseline su blage, i običnih rade edukovani kozmetičari, ali TCA pilinge u većim koncentracijama ipak mora raditi obučen lekar. Naime, procedura podrazumeva ciljano i kontrolisano  nanšenje solucije na tretiranu regiju. Ovim dovodimo do kontrolisanog procesa ljušćenja kože (deskvamacije) kako bi se pojavila mlada kože. Postoje površinski, srednje duboki i duboki hemijski pilinzi. Skin Tech Pharma Group ima u svom asortimanu površinske pilinge koji se mogu raditi tokom cele godine, dok je za ostale ipak preporuka da se ne rade tokom letnjih meseci.

Prevencija nastanka bora

Protiv prirodnogprocesa starenje, evidentno se ne može. Međutim, svakako adekvatnom negom i brigom o koži možemo bar usporiti ovaj prirodan proces.

  • Hidratacija – redukuje bore
  • Antioxidanti – eliminišu slobodne radikale
  • Izbegavanje izlaganja UV zračenju i zaštita kože kremama sa SPF faktorom
  • Smanjite ili prestanite sa pušenjem i unosom alkohola
  • Redovno posećujte kozmetičara koji će vam preporučiti adekvatne tretmane za prevenciju i/ili redukovanje i uklanjanje bora
  • Higijena spavanja, zdrava ishrana i vežbe svakako ne samo da že uticati na zdravlje kože, već i na zdravlje celog organizma.